Φιλοσοφία

“Tae” “Kwon” “Do.” Μια λέξη στα Κορεάτικα, τρεις λέξεις στ’ Αγγλικά. “Tae” σημαίνει “πόδι” , “Kwon” σημαίνει “γροθιά” και “Do” σημαίνει “δρόμος” ή “πειθαρχεία”. Σαν φιλοσοφία, το Taekwondo σημαίνει “ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείς όλα τα μέλη του σώματος για να σταματήσεις μια μάχη και να προσπαθήσεις να χτίσεις έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο”.

Με μια ιστορία που κρατάει 5.000 χρόνια και μορφές που αλλάζουν ανα τους αιώνες, όπως Subak, Taekkyon, Sunbae και Hwarangdo, το άθλημα ξεκίνησε στην Κορέα ως μια αμυντική πολεμική τέχνη χωρίς τη χρήση όπλων. Η εξέλιξη των μορφών αυτών μας οδήγησε στο σημερινό Τaekwondo. Μάλιστα, στην περίοδο της βασιλείας του Shilla, είχε μετατραπεί στην βάση, στην «σπονδυλική στήλη» του Hwarangdo που σκοπό είχε την δημιουργία ηγετών της χώρας.

Taekwon-Do είναι κίνηση για το σώμα και το πνεύμα, εμπνέει σεβασμό, ευγένεια, μετροφροσύνη και αυτοκυριαρχία, προάγει τον συγχρονισμό, την συγκέντρωση και την αντίδραση, όπως επίσης την υπομονή και την καρτερία. Είτε πρόκειται για πρωταθλητές, είτε για αρχάριους, νέους ή ηλικιωμένους, το Taekwon-Do γυμνάζει εξίσου τις πνευματικές και τις φυσικές δυνάμεις, τις ικανότητες και προάγει την αρμονική συνεργασία μεταξύ των με την βοήθεια της μακρόχρονης προπόνησης.

Το Taekwon-Do είναι πολύ περισσότερο από ένα συνηθισμένο άθλημα, είναι τρόπος ζωής. Είναι η εφ’ όρου ζωής πρόκληση και ευκαιρία συγχρόνως, να διατηρήσουμε σψματική υγεία και πνευματική δύναμη μέχρι σε προχωρημένη υγεία.

Αυτή η περιγραφή στοχεύει προπαντός στο να εξηγήσει το πνευματικό περιεχόμενο του παραδοσιακού Taekwon-Do, όπως αυτό διδάσκεται από τον μεγάλο δάσκαλο Kwon, Jae-Hwa. Όταν μιλάμε για αυτό το σύστημα του Taekwon-Do, εννοούμε κατά πρώτο λόγο το χωρίς επαφή Taekwon-Do, όπου ο απέναντι δεν θεωρείται ως αντίπαλος, αλλά ως εταίρος.

Πίσω όμως από την χωρίς επαφή αντιμετώπιση του εταίρου κρύβεται κάτι πολύ περισσότερο και ουσιώδες, από ότι μόνο ο σεβασμός προ του αντιπάλου. Σε αντίθεση με το σύγχρονο, καθαρά αγωνιστικό Taekwon-Do, όπου ο σπουδαιότερος στόχος είναι ο γρήγορος εξοβελισμός (αποκλεισμός) ενός αντιπάλου, κάτι που συνεπάγεται μείωση της πληθώρας των κινήσεων σε λίγες αποτελεσματικές τεχνικές, ο εκτελών το παραδοσιακό Taekwon-Do διαμέσου της χωρίς επαφή αντιπαράθεσης έχει στη διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα με δυνατότητες κινήσεων και τεχνικών. Με αυτό τον τρόπο προάγεται η προσωπική δημιουργικότητα, ούτως ώστε κατά την αντιπαράθεση με τον αντίπαλο, όπως σε μία <συζήτηση υψηλών τόνων>, να βρεθεί η αρμονία μεταξύ σώματος και πνεύματος. Με άλλα λόγια η φιλοσοφία του Taekwon-Do δεν είναι η καταστροφή του αντιπάλου, αλλά η διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου.

Στις μέρες μας μοιάζει με τις πολεμικές τέχνες άλλων ασιατικών χωρών, αφού στην εξέλιξή του έχει δεχθεί επιρροές από τις τέχνες των κρατών που περιβάλλουν την Κορέα, όπως την Ιαπωνία και την Κίνα! Την ίδια ώρα όμως διαφέρει και αρκετά. Πρώτα απ’ όλα το taekwondo είναι τρόπος ζωής. Πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό άθλημα με κινήσεις που απαιτούν δεξιότητα κυρίως στα πόδια. .

Αυτό που απαιτεί όμως κυρίως η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη είναι εκτός απ’ την καλή φυσική κατάσταση και ισορροπία στην ψυχολογία. Όσο για τη σωματική άσκηση απαιτείται συνδυασμός κινήσεων όλων των μυικών ομάδων αλλά και του μυαλού. Βασικές τεχνικές επίθεσης και τεχνικές αυτοάμυνας(Hosinsul), είναι η αρχή της εκμάθησης αυτής της τέχνης. Σημαντικό ρόλο όμως παίζει κι η αναπνοή. Πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η αναπνοή συνδυάζεται με τον ήχο (Kihap) που απελευθερώνει την ενέργεια που έχει μέσα του ο αθλητής.

Το Taekwondo χωρίζεται σε τομείς, σε τεχνικές.
(Kyorugi) είναι ο αγωνιστικός τομέας κι η πιο δημοφιλής ειδικότητα. Εδώ χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνικές απόκρουσης του αντιπάλου που έχει μάθει ο αθλούμενος στις προπονήσεις.
(Ρoomsae) είναι μια σειρά από ασκήσεις, που επιτρέπουν στον αθλούμενο να έρχεται αντιμέτωπος με αντιπάλους που δεν υπάρχουν. Μέχρι να φτάσει στη μαύρη ζώνη, ο ενδιαφερόμενος έχει μάθει 8 διαφορετικές σειρές ασκήσεων, το επίπεδο δυσκολίας των οποίων αυξάνεται σταδιακά.
Η τεχνικές του σπασίματος (Kyokpa) είναι μια ακόμη ειδικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση ο αθλούμενος καλείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να συγκεντρωθεί, να ελέγξει τη δύναμή του και να σπάσει ένα ξύλο, επιστρατεύοντας όλες τις ασκήσεις που έχει διδαχθεί.
Τι πλεονεκτήματα έχω μέσω του TAEKWON-DO
Στο Taekwon-Do δεν προπονεί και βελτιώνει κανείς μόνο τη γενική φυσική του κατάσταση, αλλά βελτιώνεται ολόκληρο του μυοσκελετικό και καρδιοαναπνευστικό του σύστημα. Βελτιώνεται η δύναμη, ταχύτητα, ελαστικότητα, εκρηκτικότητα και η νευρομυική συναρμογή και συντονισμός. Επίσης σας βοηθάει στην καταπολέμηση του καθημερινού άγχους και στρές. Επίσης βελτιώνει τη πειθαρχία, το σεβασμό και την αυτοπεποίθηση.

Ποιος μπορει να μάθει  TAEKWON-DO;
Ο καθένας ο οποίος έχει τη δύναμη και την αγαπη για μάθηση. Είτε άνδρας ή γυναίκα, είτε μικρός ή μεγάλος, πραγματικά ο καθένας μπορεί να μάθει Παραδοσιακό Taekwon-Do. Δεν πρέπει να είστε απαραίτητα δυνατός ή ευκίνητος, η θέληση αρκεί!!

Γίνονται τα παιδιά βίαια μέσω του TAEKWON-DO;
Όχι!! Σε καμία περίπτωση αντιθέτως μάλιστα το παραδοσιακό Taekwon-Do διδάσκει την πειθαρχία, την ψυχραιμία, τον αυτοέλεγχο και το σεβασμό και ότι ο μόνος τρόπος για να λύσει κανείς ένα πρόβλημα ή μια παρεξήγηση είναι ο διάλογος. Απαιτείται μάλιστα πολύ περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση, ώστε να αποφύγει κανείς το ξυλοδαρμό παρά να εμπλακεί σε αυτόν. Εξάλλου έτσι διοχετεύεται η πλεονάζουσα ενέργεια στη προπόνηση, η οποία θα μπορούσε όντως να οδηγήσει σε λάθος δρόμο με αρνητικές συνέπειες. Τα παιδιά πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς της σχολής με σεβασμό, με αποτέλεσμα τη καλύτερη σχολική τους συμπεριφορα. Εξασκούνται και σε τεχνικές και ασκήσεις, γεγονός που βελτιώνει τα επίπεδα της συγκέντρωσης σε ένα αντικείμενο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Τo TAEKWON-DO από αθλητιατρική άποψη
Στο προσκήνιο του ασκησιολόγιου του παραδοσιακου Taekwon-Do βρίσκεται η ποικιλία και η ισορροπία που συμβαδίζουν αρμονικά. Εφαρμόζονται όλες οι μορφές προπόνησης και προπονούνται όλες οι πτυχές της φυσικής κατάστασης όπως αντοχή, δύναμη, εκρηκτικότητα, ευλυγισία και συντονισμός. Τηρείται ένα πλήρες πρόγραμμα εκγύμνασης με απαίτηση όλου του εύρους πολλές φορές των αρθρώσεων, γεγονός που προλαμβάνει ή ακόμα και βελτιώνει σημαντικά πολλές χρόνιες παθήσεις. Επίσης εφαρμόζεται η ορθοσωμική, όπως και σε πολλά αθλήματα της οικογένειας των Budo, γεγονός που συμβάλλει στη πρόληψη παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που αποκομίζεται ένας ασκούμενοςτου παραδοσιακού Taekwon-Do βοηθούν για μια καλή φυσική και ψυχολογική